fbpx

Burn out, in your face!
Sau cum să transformi o etapă cu potențial negativ, într-o victorie

Cu toții avem perioade în care simțim că bateriile sunt pe terminate, că șirul de responsabilități la muncă sau școală pare că nu se mai termină, iar singura opțiune pe care o vedem viabilă este să abandonăm tot.
Dacă aceste perioade sunt totuși recurente este posibil să ne confruntăm cu sindromul burnout.

În ce constă burnout-ul?

Vorbim despre o epuizare fizică, emoțională și mentală datorate expunerii excesive la situații stresante. Burn out-ul afectează productivitatea, scade nivelul de energie și duce la pierderea interesului și motivației.
Poate te regăsești chiar tu în cele de mai sus sau poate cunoști pe cineva care trece prin burnout; nu este exclus ținând cont de provocările constante prin care trecem, conduse de motivația de a le face față cu brio.
Dar ce se întâmplă când bateriile încep să ni se descarce și pare că numai găsim nicio soluție prin care să le încărcăm? Abandonăm sau continuăm?
Astăzi cunoaștem o persoană care ar opta oricând pentru a doua variantă.

Alina-Stefania-Vidoe3.jpg

Alina, explorer în cadrul track-ului Dezvoltare web pentru începători (Learn to Code 1), este o tânără pasionată de arte, cu pasiuni multiple și cu o ambiție mare de a integra aceste pasiuni în viața profesională.
Îi plac ieșirile cu bicicleta, cu prietenii și festivalurile. Își dorește foarte mult ca pe viitor să își deschidă un atelier de ceramică și ca, măcar o dată, să se ocupe de organizarea unui festival mare precum Electric Castle.

Are 26 de ani și a finalizat, în cadrul Universității de Vest, din Timișoara, Facultatea de Comunicare și Relații Publice. După licență a ales un master de Resurse Umane cu care nu a fost compatibilă, însă, încurajată și de părinți și de faptul că era la buget, a ales să nu renunțe și a ales să urmeze în paralel un master de Marketing, în zona de promovare și branding.
În urmă cu 2 ani a lucrat ca organizator de evenimente, iar acum lucrează ca specialist marketing într-o firmă mică. În paralel se ocupă și de ilustrații și a avut curiozitatea să vadă ce presupune partea de animație.

Job-ul meu presupune o multitudine de task-uri, de la promovare pe Social media, la content writing, la editare de fotografii, căutare de fotografii, editare texte pentru site-uri, prelucrare site-uri, instalarea temelor, indexarea site-urilor, dar și modificări mici de coduri de CSS

Ownership-ul pe care Alina l-a primit la muncă, pe toate aceste arii de activitate, este un indicator bun al ambiției ei de a învăța cât mai multe. Acest ownership, alături de voluntariatul pe care îl făcea și urmarea propriilor pasiuni și-au pus amprenta asupra ei.

Mă simt destul de obosită, este greu, am renunțat la voluntariat (de 3 ani am fost voluntară la o revistă de tineri, pe partea de PR și Social Media). Acum a intervenit și cursul de coding. Simțeam că numai pot să fac față: serviciu, voluntariat, ilustrație (deoarece vreau să cresc pe partea asta și să îmi fac un site al meu) Cu greu fac față și a trebuit să renunț la ceva.

Alina nu este străină de această stare de epuizare. În anul 2018, cu un serviciu de 8 ore, 2 mastere în paralel și un curs de graphic design, sindromul burnout-ului și-a făcut prima dată prezența.

În 2018, plecam la 8 dimineața și ajungeam la 9 seara, aveam un serviciu de 8 ore, 2 mastere în paralel și un curs de graphic design, iar atunci mergeam fizic să fac toate aceste lucruri. Trebuia să fug de la serviciu la masterul de HR, după care ajungeam la masterul de Marketing și de la 7 la 9 mergeam și la acest curs. 

Ca semne ale burnout-ului, Alina povestește despre nervozitate, nerăbdare, imposibilitatea de a funcționa și lipsa atenției la detalii. Întrebată cum a trecut totuși peste această etapă acaparatoare a menționat că:

Tot ce fac, fac pentru mine și o să îmi mulțumesc în viitor. Sunt și o persoană ambițioasă și nu îmi place să renunț așa ușor. Sunt în competiție cu mine însămi. Pe mine ambiția mă ajută și mă împinge de la spate. Îmi place să evoluez constant.

Alina este încă la începutul carierei. Anul trecut a finalizat Masterul de Marketing, iar în acest domeniu are o experiență de 2 ani.

La Iulius Town eram organizator de evenimente, iar unde lucrez acum, ca specialist marketing, fac cu totul altceva. Nu pot spune că am o carieră, sunt încă la început de drum și mai am foarte multe de învățat. Domeniul marketing-ului este atât de variat încât pot spune că sunt la început de drum.

Cum a ajuns, în șirul lung de activități, să urmeze cursul de ”Dezvoltare web pentru începători”?

Am avut o materie la marketing, se numea „Structura site-urilor web” și atunci am avut de analizat un site: meniul cum este așezat, culorile folosite și am dat de Hello Monday. Hello Monday este o agenție de marketing și mi s-a părut atât de interesant site-ul lor, dinamic și plin de ilustrații animate. Mi-a plăcut site-ul atât de tare încât am zis că trebui să fac și eu asta. Într-un timp căutam mai mult cursuri de web design, user experience și întâmplător am dat de voi și, cum îmi doresc să îmi fac propriul site de ilustrații, m-ar ajuta foarte mult cursul de web development pentru începători. 

Pe timpul pandemiei a învățat singură niște coduri, tag-uri de HTML și puțin CSS, dar nu avea o structură clară.

Aveam nevoie de cineva care să îmi spună cu ce să încep. La curs avem o programă, o urmăm să pot înțelege mai ușor. Și cum și la job acum lucrez cu WordPress (am văzut, înainte să mă înscriu, că în programa cursului este WordPress combinat cu CSS) mi-am zis că ăsta este cursul de care am nevoie. 

Sunt câteva ingrediente cheie pe care Alina la apreciază în cadrul cursului și o fac să fie implicată.

Îmi place foarte mult că țineți să ne integrați în comunitatea voastră. Mă faceți să mă simt ca într-o familie și ne-ați primit cu brațele deschise. Mereu ne oferiți cât mai multe informații. Îmi plac micile provocări pe care ni le dați pentru că ne țin în priză. Nu am mai întâlnit până acum la nici un curs să primim tot felul de provocări, joculețe. E super fain.

Pe lângă toate provocările date în comunitate și deschiderea comunității către a primi noi membri, Alina apreciază promptitudinea colegilor și implicarea mentorului.

Îmi place foarte mult că sunteți acolo pentru noi, sunteți prezenți. Dacă pun o întrebare in platforma de lucru mi se răspunde. Apreciez foarte mult treaba asta. La fel și în grup, dacă întreb mi se răspunde și mai ales mentorul, chiar dacă răspunde puțin mai târziu, ne răspunde tuturor la întrebări. Implicarea voastră îmi place foarte mult. 

Referitor la blocajele de care s-a lovit până acum în curs, timpul este unul dintre ele, dar și noile informații pe care știe sigur că le poate asimila cu puțin ajutor.

În toată această perioadă de program, timpul este pentru mine un blocaj, deoarece lucrez. Am întâmpinat mici probleme la teme, dar este și normal. Bootstrap m-a dat puțin peste cap. HTML și CSS le mai știam, dar când am dat de Bootstrap m-am întrebat ce este asta. Da, cu siguranță ne lovim de tot felul de situații, dar atât timp cât cerem ajutor și colegilor eu zic că totul este ok.

Deși timpul ei este limitat și împărțit în multe direcții, Alina este activă, participă la Rush-uri și realizează assignment-urile date de mentor. Ceea ce pe ea o ține motivată este dorința de a avea propriul site de ilustrații, dar și faptul că la job lucrează cu WordPress.
Sfatul ei pentru cei care simt că alunecă în burnout este să se proiecteze în viitor și să guste acea victorie a lucrului realizat.

Ar putea să își proiecteze acea imagine din viitor cu ei când reușesc ce și-au propus și să simtă mândria din interior. Dacă vreau să simt mândria aceea trebuie să muncesc.

Chiar dacă nu există o rețetă universală împotriva burnout-ului, abandonul poate submina și mai mult persoanele afectate. Pentru Alina, ambiția a fost leacul.

Tu cum te motivezi să continui?

Scroll to Top