fbpx

Programul de angajabilitate

Programul Generația Tech, organizat de Digital Nation, a contribuit la formarea a peste 1500 de tineri și adulți din România atât prin dezvoltarea competențelor IT, a celor digitale, cât și a aptitudinilor profesionale căutate de angajatorii de astăzi.

Programul are ca obiectiv sprijinirea tinerilor și adulților în dezvoltarea competențelor digitale prin inițierea de proiecte care simulează un mediu real de lucru și se remarcă printr-o arhitectură de învățare 100% inovatoare. În cadrul programului am identificat nevoia tinerilor de a înțelege mai bine piața muncii, de a pune în practică cunoștințele acumulate,  de a începe o carieră în domeniul IT.

Astfel, ”Programul de angajabilitate” a apărut din dorința de a pregăti și antrena participanții să dobândească competențe care îi pot pune pe shortlist-ul angajatorului și le accelerează călătoria către statutul de candidat acceptat și ulterior angajat. Hub-ul de angajabilitate a ajuns, de-a lungul celor 3 ediții de până acum ale programului Generația Tech, să contribuie activ la parcursul participanților spre a obține un job competitiv în domeniul IT.

În anul 2020 în programul opțional de angajabilitate s-au înscris 139 de tineri din toată țara. Încă de la început, echipa dedicată acestui proiect și-a propus un grad cât mai ridicat de interacțiune cu participanții, simularea de situații reale de interviu și, nu în ultimul rând, prezentarea oportunităților de angajare, programe de practică, internship, roluri part-time și full-time.

angajabilitate

Despre Webinarii și Antrenamentul de Angajare

Într-o primă etapă, participanții au participat la interviuri telefonice, în urma cărora li s-a creat profilul de  candidat.

În continuare, au fost invitați să participe la întâlniri live, online, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele despre piața muncii și eticheta de interviu. Pentru a detalia toate informațiile esențiale, au fost concepute 5 webinarii săptămânale, fiecare venind cu informații utile, cu invitați din companii de recrutare și cu simulări de interviu cu specialiști în domeniu.

Pe parcursul webinariilor fiecare explorer:

  • a setat obiective de angajare proprii
  • și-a construit CV-ul, urmând un șablon special pregătit pentru participanți
  • a primit feedback pentru CV-ul creat
  • și-a creat profilul de Linkedin
  • a aflat cum să cauți un job cât mai eficient
  • a participat la simulări de interviu cu specialiști din domeniul IT

În cadrul webinariilor, curiozitatea și motivația celor prezenți a fost impresionantă, discuțiile avansând de la întrebări punctuale despre CV până la sugestii de fonturi, template-uri, experiențe de interviuri, întrebări de legislație și multe altele. Elena, participantă din program ne-a povestit că “A fost o călătorie a autocunoașterii, o călătorie în care am fost ghidați de oameni cu suflet bun și cu multă energie pozitivă”.

Prin Generația Tech, nu dorim doar să oferim o bază teoretică și practică pentru prezentarea la interviu, ci și să intermediem angajarea sau să obținem programe de internship pentru cursanții noștri. Așa că am targetat angajatori locali, care să ofere poziții entry-level, și le-am făcut cunoștință cu tinerii noștri. Suntem foarte recunoscători companiilor Dolinex, Volta Grup, Sigma AppDev, Astor Mueller, Neobyte Solutions, OTL, Accesa, Tigros care au răspuns pozitiv apelului nostru.

Despre întâlnirea cu angajatorul

Rezultatele au început să apară firesc, ca urmare a efortului susținut din partea tuturor. Participanții au pus în practică competențele digitale pe care le-au învățat în cadrul programului în companii, au lucrat în echipe profesioniste și au descoperit ce înseamnă să fii angajat în domeniul IT. David ne-a povestit cănu este vreo întrebare lăsată fără răspuns, dacă nu înțeleg, clar îmi răspunde cineva la orice fel de întrebări. Am un coleg cu care vorbesc cu care lucrez mai mult, cam tot de varsta mea. Ne împărțim task-urile, ne sincronizam. Totul este bine!”

angajabilitate

Până în prezent am reușit sa ajutam 16 tineri să se angajeze în roluri  de Operator IT, Web Developer, Junior Data Scientist, Trainee și până în prezent am pregătit  139 de tineri pentru angajare. 

Programul de angajabilitate a venit cu multe informații utile pentru tineri și reprezintă un mare avantaj competitiv pe piața muncii. Participanții au învățat: 

  • cum să caute oportunitățile potrivite de angajare
  • cum să se prezinte la interviuri sau târguri de joburi 
  • cum să-și facă propriul discurs de prezentare în situații de networking

Toate acestea, combinate cu skilluri tehnice avansate și cu portofolii bine puse la punct în cadrul proiectele practice, scot la iveală o generație (tech) foarte bine pregătită, creativă, curioasă și încrezătoare în forțele proprii.

Paul R., după o zi de munca, ne-a mărturisit că ”Astăzi a fost super! Mi-a plăcut mult ce a trebuit să facem! Și cei de la IT au fost foarte de treabă. Ne-au ajutat, ne-au îndrumat. Până acum sunt mulțumit de experiența avută cu cei de acolo.”

Ce spun participanții din program

“Consider că este un program util, fiind potrivit pentru cei ce sunt la început de drum și doresc să acumuleze experiență, fiind îndrumați de un expert în domeniu, ceea ce aduce un mare bonus participantului înscris în acest program.” – Dalia

“Mă bucur foarte mult că am participat la acest program. S-a ridicat peste așteptările mele. Digital Nation chiar a făcut o munca bună și mă bucur că am lucrat cu ei, m-au ajutat să mă dezvolt și să mă descopăr mai bine și totodată să-mi creez profilul de angajabilitate și să îmi dezvolt abilități în această direcție.” – Andrei

“Un program foarte util care te pregătește de angajare prin intermediul unor oameni cu experiență.” – Ionuț 

”Pe langa documentația oferită ca suport, am beneficiat de îndrumările și recomandarile mentorului, am putut înțelege principiile de baza ale tehnologiei Spring, realizand proiecte practice. În completare modulul de Angajabilitate, ne-a oferit șansa sa ne construim un profil de candidați competitivi, luând contact cu recrutori profesionisti și programatori seniori cu experiența din companii de top, care ne pot servi ca model profesional.” – Ion B.

”Mi-a placut sa vad ce se întâmplă de fapt în spatele interviului, ce vede angajatorul.” – Mihai A.

program de angajabilitate

Pentru cine e potrivit programul de angajabilitate?

Dacă ești la început de drum și ai emoții cu privire la interviu. Dacă ești deja angajat de ceva timp și nu ai avut niciodată ocazia să primești feedback pe CV de la un CV writer profesionist sau un Recruiter. Dacă ești bun dar nu te pricepi sa te vinzi. Dacă ai schimbat domeniul profesional și nu cunoști piața IT. Atunci te așteptăm în programul Generația Tech să dai join programului de angajabilitate croit pe masura hainelor pe care vrei sa le îmbraci la final de program.

Scroll to Top