Meet the mentors – Laura Antonache

Mentor Java

Profil mentor Generația Tech

Nume: Laura Antonache

Experiență: Java Developer, voluntar Codette și Ajungem Mari, doctorand Facultatea de Automatică și Calculatoare, Politehnica București

Content preferat: BugBountyReports Explained, FreeCodeCamp, Baeldung, Codette.ro, blogs

Pasiuni: Voluntariatul, serialele.

O situație funny la ultimul curs: O amintire plăcută (ce poate fi considerată și funny) este experiența unui explorer ce mi-a spus că avea cumpărate peste 30 de cursuri de Spring, dar din niciunul nu a reușit să învețe mecanică din spatele Springului și să înțeleagă proiectele de Java ca la programul nostru.

Pasionată de programare, cu experiență în predarea limbajelor către cursanți de toate vârstele –  de la cursuri Steam pentru copii, la IoT pentru studenți, la ore TIC pentru studenți, workshop-uri pentru angajați – Laura Antonache este mentorul care conduce grupele de cursanți Java din Generația Tech de mai bine de 2 ani. Am discutat cu Laura despre cum decurge învățarea în Generația Tech și ce îi ajută pe exploreri să facă progres cu limbajele de programare.

Structura pe care programul o dă noțiunilor, dar și modul în care acestea sunt predate – gradual, consistent și cu răbdare – reprezintă principalele ingrediente care îi sprijină pe participanți să progreseze. Iar mentorul este în locul potrivit pentru a face tot procesul de dezvoltare logic, adaptând experiența pentru fiecare explorer, ne-a explicat Laura. Cel mai important aspect la curs este că îți dezvoltă o bază de informații, resurse de pornire, te învață cum să înveți și cum să câștigi încrederea pentru a continua singur. Un angajament de mai mult de 3 luni este greu de asumat, dar un obicei nou se formează în medie după 66 de zile, deci programul nostru oferă un mod intens de-a face pași către acest domeniu.Ca mentor încerc să mă concentrez cel mai mult pe modul în care funcționează lucrurile, astfel încât învățarea să fie una bazată pe logică. Dacă se înțeleg conceptele din spate, ce conduc către un anumit comportament, atunci nu trebuie învățat per-se nimic, ci doar trebuie explorat și repetat. Iar feedback-ul explorerilor este foarte important pentru mine fiindcă încerc să respect și să-l aplic pe cât de mult posibil.

Laura apreciază că toată susținerea venită în cadrul cursului are un impact pozitiv asupra dezvoltării explorerilor, mai ales când aceștia sunt la început de drum și neîncrezători în propriile forțe. 

Formatul cursului nostru aduce în plus puterea comunității, concentrarea pe feedback și ajutorul personal atunci cand un explorer se blochează. Deci este un format super potrivit pentru început de drum.

Mentalitatea colaborativă a comunității este una pe care și-o însușesc și cursanții. Iar ca mentor nu există sentiment mai plăcut decât să îți vezi echipele susținându-se reciproc.

Prima oară când am observat puterea comunității a fost momentul când mi-am dat seama că oricât de engaged aș fi și oricât de mult aș urmări chatul aproape de fiecare dată când apărea o întrebare unul dintre exploreri oferea răspunsul corect colegului ce avea probleme înainte să apuc eu să răspund.

La nivel de limbaje de programare, Laura recomandă Java pentru versatilitatea sa, care îl face un limbaj de programare ideal pentru cei care vor să creeze.

Apreciez la programare modul perfect de a combina gândirea logică și critică cu creativitatea. Iar frumusețea Java este că poate fi folosită în foarte multe contexte, deci deschide calea către foarte multe posibilități.

Celor dornici să se specializeze în programare, Laura le recomandă să fie curioși și curajoși, și să exerseze. Practica îi ajută să ajungă ușor și fără efort la rezultatele dorite.

E important să fie curioși și entuziasmati. În timpul procesului de învățare (nu doar în timpul cursului) e important sa aibă răbdare – să acorde atenție fiecărui pas, oricât de mic pentru ca aceștia îi conduc către o înțelegere complexă și fiecare piesa de puzzle ajuta la formarea imaginii finale. Pe parcursul cursului trebuie să aibă curaj să confrunte și task-urile ce par complicate sau greu de abordat, dar și să aibă răbdare pentru a face task-urile ce par simple astfel încât să se sedimenteze informațiile sau pentru a înțelege anumite subtilități. La fel de important este să întrebe sau să ceară ajutorul atunci cand se confruntă cu o problema. Pentru asta suntem noi aici.

Un nou curs de formare Java, mentorat de Laura Antonache începe în Februarie – înscrierile continuă aici.