Explorers Talking – Episode #3

Despre experiența la cursurile Generația Tech, văzută de absolvenții noștri

Când știi ce îți dorești în viață sunt puține lucruri care te pot opri din parcursul tău și depui tot efortul că să ajungi acolo unde îți dorești. Astăzi îl ”întâlnim” pe Andrei Vremăroiu, un tânăr student din București care a parcurs anul trecut nu unul, ci două cursuri de specializare Generația Tech, accelerându-și drumul către un viitor de specialist digital.

Îmi doresc să fac ceea ce îmi place și să trăiesc bine din acest lucru. Cu alte cuvinte, vreau să îmi monetizez pasiunile, iar acest lucru îl voi face, bineînțeles, prin informatică, deoarece o simplă afacere online îți poate aduce bucurii de nestăvilit.

Pasiune și carieră

Proaspăt student al facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE, Andrei a știut de mic că va alege calea IT-ului. Domeniul l-a atras dintotdeauna – a pornit ca o pasiune, însă tânărul a înțeles încă de pe vremea când era elev eminent în cadrul Colegiului Național Ion Luca Caragiale că își poate dezvolta competențele pentru a-și transforma pasiunea într-o carieră.

A auzit prima oară de Generația Tech în plină pandemie. Abia terminase liceul, se pregătea pentru facultate în toamnă, și a ales să profite de perioada verii pentru a-și rafina competențele tech în programele comunității noastre. Părinții l-au încurajat, desigur, să se dezvolte în domeniile care îl pasionau.

Vara imediat următoare absolvirii a reprezentat un moment de maximă plictiseală pentru mine, asta și din cauza pandemiei. Mi-am dorit, deoarece stăteam mai mult acasă, să fac ceva util și am tot căutat programe de învățare. Când am văzut anunțurile voastre, nu am stat pe gânduri, am luat cardul și m-am înscris.

Eram în căutare de programe de învățare centrate pe diferite limbaje de programare, iar mama mea mi-a trimis un mail pe care l-a primit, ea fiind directoarea [unei] școli generale. Nu am ezitat și m-am înscris, urmând ca după să mă documentez despre Digital Nation.

Deși nu știa multe despre comunitate la momentul înscrierii, Andrei a fost plăcut surprins să descopere un program al cărui format i se potrivea și îl motiva.

Nu cred că pot spune că am avut anumite așteptări, ci doar am sperat că voi găsi o comunitate sociabilă și interesantă. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat exact așa cum mi-am dorit, so here I am. Inițial, îmi era teamă că nu pot face față, dar am înțeles repede cerințele și ce ni se cere și m-am descurcat onorabil, zic eu.

Experiența Generația Tech a fost una care i s-a potrivit, iar dezvoltarea sub îndrumarea mentorilor a fost abordarea potrivită pentru Andrei. Absolventul este recunoscător susținerii primite de la mentori și comunitate pe parcursul cursurilor și apreciază faptul că în timpul programului a fost mereu loc de dialog și feedback-ul lui a contribuit la o experiență plăcută și antrenantă.

Programul este unul bun, ideal pentru cei care vor să facă pași în sfera IT-ului. Mentorii sunt foarte buni, te ajută oricând, iar comunitatea care s-a creat, și care se mărește pe măsură ce se înscriu tot mai mulți exploreri este una ideală pentru a te descoperi pe tine însuți. Mentorii fac o treabă foarte bună, întrucât știu să organizeze materia încât să înțeleagă toți. 

Singura problemă pe care am avut-o a fost undeva pe la jumătatea programului, când au fost câteva lecții care mi s-au părut predate prea rapid. Chiar atunci, Adelina, din echipa de Engagement, m-a întrebat ce părere am și i-am adus la cunoștință și acea problemă. I-am trimis mesaj și mentorului și i-am explicat lucrurile care, din punctul meu de vedere, nu erau ok și m-a înțeles, m-a ascultat și a încercat să balanseze puțin programul, ceea ce mi s-a părut demn de admirat. Thumbs up! 

Vreau să o salut și pe Cristina, tot din echipa de Engagement, și să îi mulțumesc că a avut răbdare cu noi și ne-a ascultat pe fiecare în parte!

Provocări și dezvoltare

Andrei recunoaște faptul că a urma două specializări în paralel a fost o adevărată provocare, dar le-a absolvit pe amândouă cu brio, încurajat și de familie care a înțeles și susținut modul în care tânărul își prioritiza procesul de dezvoltare.

Cea mai mare provocare în DN [Digital Nation]  a fost să fac față celor două cursuri pe care le-am urmat în paralel, dar și să rezolv temele pe care le primeam, întrucât mi-am pus la încercare atât intelectul, cât și capacitatea de adaptare și dorința de a afla lucruri noi. Părinții și cunoștințele s-au bucurat pentru mine și, mai mult de atât, m-au înțeles atunci când nu voiam să merg undeva deoarece aveam rush/de rezolvat tema.

Programul i-a adus și supriza plăcută a atelierului de angajabilitate, unde Andrei a descoperit alături de alți absolvenți cum să se prezinte în câmpul profesional, într-o serie de training-uri și webinare dezvoltate de Generația Tech pentru cei care doresc să-și facă intrarea în piața tech.

Nu știam de existența acestui atelier [angajabilitate] când m-am înscris și a venit ca o surpriză plăcută pentru mine. Mi-a plăcut faptul că au fost aduse persoane din domenii diferite, că ni s-au dat exemple concrete și ni s-au explicat lucruri pe care nu le găsești nicăieri sau le găsești foarte greu.

În prezent, Andrei își continuă dezvoltarea abilităților dobândite la cursurile Generația Tech, și se gândește deja la urmarea unui nou curs în 2021. Folosește abilitățile dezvoltate pentru a-și ajuta colegii mai tineri, de clasa a 12-a, cu finalizarea atestatelor de informatică și a rămas parte a comunității Generația Tech, ca mentor asistent pentru viitoarele ediții de cursanți ale comunității.

Îmi doresc să continui cu un alt track, dar asta va fi la vară, deoarece acum am foarte multe lucruri de făcut și vreau să pun bazele (în mintea mea) altor lucruri. Pentru viitor, mă gândesc să aleg programul de Java sau JavaScript, deoarece aceste două domenii mă vor ajuta acolo unde vreau eu să ajung. 

Faptul că am fost întrebat dacă vreau să fiu mentor asistent reprezintă pentru mine un pas imens, deoarece este, într-un fel, primul meu job, iar de aici sper să mă lansez într-un mod pozitiv pe piața muncii. De asemenea, îmi place foarte mult să ajut oamenii să înțeleagă anumite lucruri, să dobândească cunoștințe utile în viitor, dar și să lucrez în echipă.

Andrei le recomandă celor de vârsta lui să își dea o șansă cu tehnologia, întrucât este un domeniu captivant, care oferă multe oportunități pentru viitor și care devine o parte integrată a vieții cotidiene oricum.

În secolul 21, tehnologia este principalul domeniu de angajare. Orice companie, orice start-up se bazează pe digitalizare, deci acesta este atât domeniul prezentului, cât și al viitorului. Pe lângă acest aspect, IT-ul este plasat foarte sus pe scara financiară, chiar și după o perioadă scurtă de timp. Totuși, sfatul meu este ca fiecare să facă ceea ce îi place, nu doar ca hobby, ci și monetizat, însă nu trebuie să uite un lucru: lumea digitală acaparează aproape toate domeniile existente, deci trebuie ca fiecare tânăr să aibă competențe digitale minime.

Viitorilor exploreri le doresc mult succes, să nu se sperie dacă este prea mult de învățat, să își ”stoarcă creierii” cu fiecare temă pe care o vor primi. Mai mult de atât, curiozitatea stă la baza unui om inteligent și de succes, deci să nu le fie teamă să întrebe. Oricât de stupidă ar fi întrebarea.

O nouă serie de cursuri Generația Tech începe la finalul lui februarie. Dacă ești curios sau pasionat de IT, vrei să treci la nivelul următor și să devii tot mai relevant în plan profesional, înscrie-te astăzi la un curs.