Orientare în carieră pentru liceenii brașoveni cu Mentorii GT

Generația Tech a deschis din nou ușile Hub-ului și către o carieră mai bună

De data aceasta, însă, pentru a găzdui un eveniment de orientare în carieră organizat de către Happy Camps Squad – un club pentru elevi și studenți brașoveni, și care ne-a invitat să fim parte a programului Fake it ‘till you make it.

Acesta este un program coordonat de Denisa Trotuș, o elevă de clasa a 12-a de la liceul Dr. Ioan Meșota. Programul constă într-o serie de evenimente menite să aducă claritate în viitorul profesional al tinerilor brașoveni.

Denisa a făcut o misiune din a ghida tinerii din Brașov în procesul de orientare în carieră. Îi inspiră să își urmeze pasiunile. Am rezonat cu misiunea Denisei și am acceptat fără ezitare. Ne-am bucurat enorm să vedem că explorarea poate ajunge dincolo de granițele comunității Generația Tech.

Mentorii Generatia Tech

O zi plină de inspirație pentru carieră la Hub-ul din Brașov

Evenimentul a avut loc pe de 1 noiembrie și am avut oaspeți la Hub aproximativ 30 de elevi de clasa a 9-a și a 10-a din licee brașovene. Aceștia au venit dornici și deschiși să exploreze carierele din domeniul tehnologiei și marketingului digital.

Evenimentul a început cu un moment special de împărtășire în care participanții s-au prezentat. Și-au exprimat motivația pentru a fi prezenți în sală și nu în altă parte. Și, partea cea mai frumoasă, ne-au spus un cuvânt care îi caracterizează puternic.


S-a creat un moment magic și o conexiune puternică între cei prezenți în sală. Au descoperit că toți au fost motivați să participe din dorința de a afla cât mai multe informații despre potențiale cariere. Despre oportunități de dezvoltare și filosofii de viață. Totul astfel încât să poată face o alegere asumată și informată în legătură cu viitorul lor profesional.

Cuvinte precum curiozitate, entuziasm, ambiție și energie au umplut sala. Au devenit un liant social care a făcut legătura atât între participanți, cât și între aceștia și speakerii din panelul de discuții. Speakerii nu au fost nimeni alții decât dragii noștri mentori Generația Tech. De la Gabriel Pojar, Irinel Kosa și George Anton, până la Medeea Petrovan, Managerul de Program al Generației Tech. Medeea este omul care ne aduce împreună.

Să nu uităm de ce am venit

Panelul de discuții a fost un alt punct culminant al evenimentului. Speakerii din cadrul Generația Tech au împărtășit din experiența lor în domeniul tech și IT, cât și din experiența lor de viață. Au subliniat importanța curiozității și a dorinței de a învăța în această industrie în continuă schimbare. Au povestit despre parcursul lor în cariera și despre rolul comunității Generația Tech în dezvoltarea lor.

Un subiect important abordat a fost impactul tehnologiei asupra diverselor aspecte din viața de zi cu zi și necesitatea de a înțelege tehnologia în profunzime. Tinerii au învățat că dorința de a învăța și curiozitatea sunt esențiale pentru carierele lor viitoare. De asemenea, au fost încurajați să fie flexibili și să nu se limiteze doar la informațiile pe care le pot afla în sistemul de învățământ clasic. Ci să exploreze pe cont propriu, să fie autodidacți. Să se implice în programe de pregatire, voluntariate și orice acțiuni și activități. Acele activități care au potențialul de a ajuta în dezvoltarea lor personală și profesională.

Liceeni caută orientare in cariera

De la greșeli la învățare – încurajarea experimentării

Medeea a subliniat importanța experienței practice și a voluntariatului în dezvoltarea personală. Ea a împărtășit cu tinerii că nu trebuie să se teamă de greșeli în această perioadă a vieții. Este momentul ideal pentru a învăța și a experimenta. Tinerii au fost încurajați să investească în propria dezvoltare și să fie deschiși la schimbare.

Curiozitate – va îndemn să nu rămâneți doar cu ea. Faceți voluntariat, internshipuri. La interviuri ești întrebat ce știi să faci? Contează facultatea, dar experiența practică nu v-o poate da nimeni. Aveți nevoie de experiență, iar acum puteți oferi timpul și disponibilitatea de a învăța și mai ales atenția voastră completă. Iar pentru că vă aflați aici sunteți în cei sub 5% care au curiozitatea și disponibilitatea de a-și oferi timpul pentru a se dezvolta.” – Medeea Petrovan

George este un exemplu de om care a avut curajul, deschiderea și determinarea să se specializeze într-un alt domeniu. A ieșit din zona de confort, face ceea ce nu se gândea că va putea face. El le-a confirmat faptul că este absolut în regulă să schimbe domeniul de activitate dacă simt că este nevoie. I-a sfătuit să fie deschiși spunându-le că “singura constantă este schimbarea”.

E ok să vă schimbați domeniul, nu va fixați pe un singur domeniu, fiti deschiși, singura constantă este schimbarea.” – George Anton

Cum ne descoperim calea?

Irinel le-a povestit despre dificultatea de a răspunde la întrebare “Ce vrei să faci în viața?”
La doar 21 de ani el îi încurajează să încerce diverse activități astfel să se asigure ca ceea ce aleg li se potrivește.

“Încercați cât mai multe chestii, cariera înseamnă tot parcursul spre țelul vostru, și ceea ce se întâmplă aici este parte din cariera voastră.” – Irinel Kosa

Gabriel le-a împărtășit informații prețioase pe care le-a descoperit în research-ul lui și anume companii și programe de internship în domeniul tech concrete în care ei se pot implica.
Le-a vorbit și despre valori și despre cum acestea se pot schimba radical chiar și de la un an la altul odată cu experiența acumulată și evoluția personală și profesională.

„Una dintre profesoarele din facultate ne-a întrebat : Care sunt top 3 valori ale noastre în viața?
Au trecut 7 ani și încă le țin minte. S-au schimbat foarte mult de atunci. Puteți vedea cum se schimba chiar și de la un an la altul.” – Gabriel Pojar

Viitorul aparține tinerilor

Întâlnirea cu Mentorii Generația Tech a oferit tinerilor din Brașov o oportunitate valoroasă de a învăța, de a se conecta cu profesioniști din industrie și de a-și împărtăși experiențele. Această experiență le-a oferit o viziune proaspătă asupra carierelor în tech și marketing și i-a lăsat cu răspunsuri și întrebări care să-i ghideze pe drumul lor. Una dintre întrebările esențiale fiind: Dacă nu mi-ar fi frică, ce aș face?


Participarea celor 1000 de oameni în ediția a 3-a a Generația Tech este posibilă deoarece Agentia Metropolitana Brasov, alături de Primăria Municipiului Braşov, Pentalog, BearingPoint Romania, Eviden Romania, Siemens Industry Software Romania, Bepco și Kronsoft Development au ales să investească în educație și comunitate.