fbpx

Dans, viitor și programare

Ce poate fi mai plăcut decât să asculți muzică bună, să ai aproape persoanele pe care le iubești și să faci ceea ce iți place?

…mărturisește Camelia, un tânăr explorer de doar 17 ani, care privește spre viitor cu deschiderea omului matur.
Adolescența este o perioadă a experimentării, a timpului dedicat activităților care modelează adultul de mâine.
Dar ce se întâmplă atunci când toate activitățile sunt constrânse dramatic de un context pandemic, unde ceea ce ne rămâne de făcut este să ne protejăm sănătatea între pereții locuinței?
Renunțăm să creștem? Camelia spune categoric „NU”. Haide să facem cunoștință cu ea!

Elevă în clasa a X-a, la Colegiul National „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, Camelia este extrem de pasionată de dans.

Practic dans de aproape 12 ani. În prezent îmi ajut antrenoarea, care este în concediu de creștere a copilului, preluând de la ea câteva grupe de copilași. Practic fac cam tot ce făcea ea până acum. Antrenez copii cu vârste între 4 și 14 ani și este cel mai minunat lucru pe care l-am făcut până acum. Este o bucurie imensă să pot învăța alți copii din ceea ce știu eu, dar este și o responsabilitate foarte mare, având în vedere că lucrez cu copii mici, pe care îi influentez cu absolut tot ce fac și tot ce spun.

Mai multe despre Camelia

Alături de dans, îi place să asculte muzică, să citească din domeniul dezvoltării personale și să își petreacă timpul cu familia, prietenii și câinele ei.
Studiază la profilul mate-info, intensiv matematică la care nu intenționa să ajungă în mod special. În prezent, informatica este materia ei preferată.
Întrebată despre job-urile pe care le vede potrivite pentru ea, Camelia are preferințe atât pentru domeniul uman, dar și cel tehnic.

Îmi place foarte mult să comunic cu oamenii, să aflu lucruri interesante despre viața lor, dar îmi place și domeniul IT, cât și sportul și anatomia…știu sigur că vreau să îmbin meseria cu pasiunea, așa că niște job-uri care cred că mi s-ar potrivi ar fi acelea de kinetoterapeut, dezvoltator web sau profesor.

Perioada liceului, ca perioadă de sine stătătoare, în termeni de acumulare a informațiilor pentru bazele adultului de mâine nu este suficientă, spune Camelia.   

Ce învăț la liceu m-a ajutat într-o oarecare masura să îmi dau seama în ce direcții aș putea să o iau după terminarea studiilor, dar nu cred că este de ajuns. Personal îmi place să încerc cât mai multe lucruri noi, așa că, eu consider că ceea ce ajută cel mai mult un elev să-și creeze o idee despre ce ar putea sa facă în viitor este participare la cât mai multe activități extrașcolare, precum practicarea sportului, implicarea în activități de voluntariat și înscrierea la diferite cursuri.  

Sportul, voluntariatul, înscrierea la cursuri toate au la bază un factor extrem de important, anume motivația.  Dar ce se întâmplă atunci când motivația este atacată

În perioada pandemiei eram la pămînt cu motivația…acest stat în casă excesiv și-a pus amprenta asupra vieții mele. De la acea fata care era mereu pe fugă- ba la liceu, ba în transporturile în comun, ba la antrenamente- și nu stătea o clipa locului, am ajuns să stau toata ziua în casa cu ochii în ecranele laptop-ului sau al telefonului

De la dans, la programare

Într-o zi, însă,  o colegă de clasă îi trimite Cameliei un link al cursului „Dezvoltare web incepatori” care o atrage prin prisma flexibilității de învățare și a prețului accesibil. Determinată să preia frâiele viitorului în propriile mâini, Camelia se hotărăște să aplice astfel încât să vadă dacă o carieră în IT este ceea ce i se potrivește.  

Am rămas plăcut surprinsă când am descoperit că acel „program flexibil” din descrierea cursului chiar era flexibil. Nu-mi venea să cred că participam la rush-uri (lecțiile colective cu mentorul), îmi făceam temele și tot îmi rămânea foarte mult timp liber. Din punctul meu de vedere, este cel mai mare avantaj al acestui program – îți poți organiza timpul după bunul plac.

Un impact asupra motivației Cameliei de a performa în cadrul cursului „Dezvoltare web incepatori”, pe lângă dorința ei de a descoperi ce presupune meseria de programator, l-a avut comunitatea formată în jurul acestui curs, din oameni (sau exploratori) la început de drum în programare. 

Mi se pare deosebită această comunitate pe care ați format-o. Este minunat când știi că ești înconjurat de așa mulți oameni faini, care sunt gata să-ți sară în ajutor în orice clipă.  Niciodată n-am simțit că sunt pe cont propriu. Din contră, aici, în această echipă, mă simt ca într-o mare familie. Mă ajuta enorm să văd cum lucrează și alți exploreri, cum greșesc și sunt ajutați de către mentor/colegi. 

Camelia menționează că informațiile primite din comunitate, dar și de la mentor au ajutat-o să să clarifice cu privire la job-ul ce i s-ar potrivi pe viitor. 

Mentorul de la cursul pe care îl urmez, Dmitri Gorobîc, chiar m-a ajutat. Singurul lucru care nu-mi plăcea la un job din domeniul IT-ului este statul la birou și lipsa sportului, a mișcării. Dar el m-a facut să înțeleg că, cu puțină determinare, pot sa am o viață foarte sănătoasă și când am un astfel de job. Astfel, job-ul de dezvoltator web s-a adăugat pe lista mea de preferințe.  

Recomandări

Referitor la sfatul pe care Camelia îl are pentru cei de-o seamă cu ea, dar chiar și mai mari, care caută să afle ce job îi reprezintă:  

Documentați-vă cât mai mult și nu vă fie teamă să încercați lucruri noi! Numai așa vă veți putea descoperi adevăratele pasiuni.

Scroll to Top