O lecție despre cât este de important să îți stabilești principii sănătoase de viață ne dă Adrian, un explorer cu pasiuni multe și diverse.
“Sunt asistent medical la DSP Suceava. De mic am fost pasionat de tehnologie, dar în același timp îmi plăcea foarte mult și biologia. În timpul liber fac efecte speciale, editare video, editare foto, graphic design, poze, desenez, pictez (iubesc arta), citesc, mă uit la anime-uri, cânt la chitară, fac sport, joc league of legends sau șah, fac drumeții prin păduri/munți și fac meme-uri.”– Așa se prezintă el într-o postare pe server-ul de Discord.
Evoluția lui Adrian prin prisma Generației Tech
Am stat apoi de vorba cu Adrian și ne-a spus că se află într-o etapă în care este foarte focusat pe dezvoltarea lui profesională. “Dădeam scroll pe Facebook și am văzut anunțul, după care mi l-a trimis și prietenul meu, Bogdan, înscris și el la Project Management. Am spus: Hei, uite un program din România cu mentori și e gratuit! Eu făceam înainte lecții de Web development de la Udemy.
Sincer am început pentru că voiam să îmi fac un site cu portofoliul meu. Eu fac și graphic design, video editing, efecte speciale și mi se părea că este mai professional cumva să îi dau unei persoane site-ul meu personal cu tot portofoliul decât să îi dau pagini de Instagram care nu mi se par așa de profesionale să fiu sincer.
Înainte de Generația Tech pot să spun că eram mai pierdut așa. Adică făceam doar lecțiile alea eu cu mine, singurel, fără să am conexiuni, fără să am parte și de webinarii cum am avut cu directorul de la Siemens, fără să vorbim și despre Linkedin. Mi se părea că eram într-un fel mai închis. Dar la Generația Tech am parte și de colegi super de treabă, și de Dimitri, și de voi. Adica e altceva environment-ul, e mai into it. Mi se pare că am venit mai aproape. Într-un fel journey-ul ăsta îl încep de la 0 și încetul cu încetul o să ajung la punctul la care o să mă angajez. Ăsta e goal-ul meu. Și mi se pare că am avansat foarte mult că mă simt mai aproape cumva, mai integrat în visul meu făcând parte din Generația Tech și făcând conexiuni noi și aflând lucruri noi.”
Călătoria aceasta, pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare
“Cea mai mare provocare – două săptămâni de PHP (râde) în care credeam că nu o să am destul timp să termin exercițiile. Eu efectiv lucrez de la 8:00 până la 16:00. Și de la 16:00 până la vreo 22:00 aproape, fac lecțiile și sunt foarte into it. Chiar mă dedic foarte mult pentru chestia asta Am încercat sincer să îmi rezolv problemele singur întâi. Îmi bat capul extraordinar de mult, eu așa sunt, pe stilul asta. Încerc să îmi bat capul eu ore întregi, đaca nu pot și nu pot, abia atunci apelez la ajutor. Dar când am avut nevoie am fost ajutat, și da, mi se pare foarte important aspectul ăsta și faptul că e o comunitate care se ajută. Mi se par foarte importante și conexiunile.
Până acum workout-urile au fost cel puțin la PHP mai grele, dar în rest m-am descurcat. Mi-am spus că nu îmi pasă, efectiv nu îmi pasă, eu le fac singur. Nu contează, chiar dacă lucrez și mai fac și alte treburi pe lângă, mai am proiecte, tot le termin. Mi-am pus în cap, și eu ce îmi pun în cap duc pâna la sfârșit. Vreau cumva să pun toate skill-urile astea la un loc.”
Orice provocare poate fi depășită, dacă nu uiți de principiile și valorile tale.
Mesajul lui Adrian pentru cei descurajați de procesul de învățare
Principii bine alese îl mobilizează și îl motivează să meargă mai departe și ne-a povestit și despre acestea. “Mulți se uită la capăt, la vârful icebergului. “Ce greu e să ajungi programator! Trebuie să știi așa de multe chestii, trebuie să înveți așa de multe lucruri!” Eu am niște principii de viață: orice lucru măreț e făcut din foarte multe cărămizi. Zi de zi pui câte o cărămidă, câte o cărămidă și la un moment dat se adună si-mi iau și plăcerea din progresul pe care-l fac. Eu când fac exercițiile am o satisfacție extraordinar de mare.
Mai am și câteva quote-uri după care mă ghidez: “I only fear never trying.” Și mai este unul: “People cry out for strength that is already theirs.” Și toată lumea are puterea să schimbe ceva. Este înăuntrul lor, nu trebuie sa o caute să o ia de undeva. Efectiv trebuie să facă lucrul acela. După principiile astea mă iau de obicei când vine vorba de obiective pe care mi le pun și am ajuns aici.
Nu înceta niciodată să îți urmezi visurile
Dacă ar fi să îi spun unui potențial explorer ceva ar fi: go for it! Adică nu ai nimic de pierdut și oricum totul se începe de la 0. Aici este o comunitate și sunt lecțiile bine structurate și lumea te ajută. E un mediu foarte primitor. Nu înțeleg de ce nu ar încerca măcar să vadă. Pierderea lor ar fi dacă nu ar încerca.”
Dacă visurile tale nu te sperie înseamnă că nu sunt suficient de mari. – spunea Ellen Johnson Sirleaf. Adrian ne dovedește că niciun scop nu e prea mare când îl abordezi cu determinare și te concentrezi pe călătoria în sine mai mult decât pe destinație.
Adrian este explorator în această ediție a Programului Generația Tech, posibilă prin implicarea partenerilor noștri BRD și Romgaz. Împreună scriem povești de transformare a oamenilor și, deci, a comunităților noastre.