Cunoaște Exploratorii: Daniel Drăghici – Java

Activitățile în care alegem să ne investim timpul acum, spune multe despre noi și fac o diferență enormă pentru viitorul nostru.

Viitorul nostru depinde de alegerile pe care le facem în prezent.

Daniel Drăghici, explorator Java

Daniel, este unul dintre oamenii care aleg să nu își lase viitorul la voia intamplarii și să-și petreacă timpul cu folos. Este acum student în anul 1, își cântărește opțiunile și se pregătește pentru debutul într-o cariera în IT. “Sunt student la Sibiu la Lucian Blaga la facultatea de informatică anul 1. Aș fi vrut să lucrez dar nu mă simt pregătit și momentan merg doar pe cursuri și încep de anul viitor.”

De Digital Nation am aflat din întâmplare aș putea zice. Eram pe Instagram, în rarele momente când îl folosesc, și mi-a apărut. Am văzut postarea, mi s-a părut interesant conceptul și am zis să încerc. Ce am de pierdut? Mai ales că eram aici la cămin și mă gândeam că nu am altceva mai bun de făcut.”

Ca strategie a ales provocarea. A ales să își testeze capacitățile, să-și ducă skill-urile la un alt nivel și să iasă din zona de confort.

Java este calea

“Java, track-ul meu l-am ales pentru că mai am oarecare experiență cu programarea în sine și am vrut să nu încerc ceva prea ușor. Am vrut să încerc ceva care să mă și testeze. Altfel ar fi trecut prea ușor și n-ar fi fost mare diferența între ce am făcut  înainte și ce aș face acum. Am vrut să fie ceva mai greuț. 

Mă aștept ca la final să fiu mai bun decât în momentul în care am început. Aș vrea să pot să aplic lucrurile pe care le învăț. Sunt genul care nu vreau doar să le învăț, să trec prin ele și atât. Vreau să învăț să le și aplic cum trebuie. Altfel nu e nici o diferență, pot să spun că fac degeaba. Nu îmi place asta și fac tot posibilul să ajung în punctul care vreau.”

Își dorește să fie cât se poate de pregătit pentru momentul în care va decide să își înceapă cariera. Drept urmare nu se mulțumește și nu se rezumă la materia studiată la cursurile de la facultate și caută să își completeze cunoștințele pe cont propriu.

Planurile de viitor

“Momentan sunt în punctul în care caut să lucrez cât mai mult în domeniu. Simt că Java mă ajută și e un punct bun de start pe lângă ceea ce fac la facultate. Aici e prea multă teorie și nu prea îmi văd direcția. Nivelul este destul de începător. În afară de elementele de bază, algoritmi și ceva interfețe, am făcut câteva aplicații basic, convertoare, dar nimic super complicat.

Acum cu Generația Tech vreau să ajung să structurez, să creez propriile aplicații mai complicate sau măcar să am o idee, să am un punct de plecare, să știu care sunt pașii. Restul le descopar cu timpul nu-mi fac probleme.

Pe lângă informațiile în sine am oportunitatea de a interacționa și cu specialiștii din domeniu, cu tot felul de firme și organizații. La întâlnirea cu cei de la Siemens, ce au spus acolo mi s-a părut super. A venit cineva cu experiență în domeniu și a spus: “Eu caut asta.”

Nu a venit să ne aburească cu lucruri pe care toți le știm și a spus adevărul. A spus direct: “Nu vă așteptați să fie ușor, munciți și fiți diferiți.” Asta e ceva ce poate în alte moduri nu aș fi avut oportunitatea să le aflu.” 

Nimic bun nu se câștigă fără provocări

Și pentru ca îi plac provocările, spune că Generația Tech l-a provocat cel mai mult în ce privește partea de comunicare. Însă odată depășit acest obstacol, a înțeles importanța comunității și se bucură de beneficiile acesteia, iar pe ideea de “giving back to community” își dorește să rămână în comunitate.

“Cred că cel mai greu a fost să învăț să colaborez, să share-uiesc ideile cu alții. Tehnic am idee și nu mi se pare pană acum ceva wow sau ceva ce mă depășește, dar partea de comunicare și interacțiune cu alți a fost o provocare. Am lucrat până acum singur, căutăm singur și încercam să adaptez. Dar acum că interacționez cu alții, văd și înțeleg că poate exista și un mod mai bun de a rezolva problemele. Mi se pare super că nu sunt singur.

Simt că nu sunt singur și cei de lângă mine sunt la fel ca mine, nu sunt diferiți. Dacă eu nu știu asta nu înseamnă că sunt la coadă. Înțeleg că ceilalți sunt în aceeași oală cu mine, nu e o competiție, nu mă simt prost pentru faptul ca nu știu și îmi e confortabil să întreb. E comunitate și e super că ai cui să îți împărtășești problemele.

De aici apar prieteniile și viitoarele relații de muncă. Și în plus e bine să rămâi în comunitate pentru că și eu la rândul meu voi putea să dau celor de după, să împărtășesc ceva din experiența mea ceea ce poate ajuta.”

Mesaj pentru potențiali exploratori

Deși este doar la jumătatea programului, Daniel îi încurajează cu încredere pe cei care stau pe gânduri să renunțe la îndoieli și să încerce programul.

Eu le-aș sugera să încerce, ce au de pierdut? Dacă sunt siguri pe ei și aplică, sigur vor realiza ca au multe de câștigat.”  

Din povestea lui Daniel ne rămân în gând câteva idei foarte valoroase. Nu trebuie să ne mulțumim cu ce ni se oferă by default. Trebuie să căutăm să ne dezvoltăm în permanență; să îndrăznim să ne provocăm pentru că doar așa putem progresa; să îndrăznim să ieșim din zona de confort pentru a ne dezvolta abilități noi și să avem grijă la timpul nostru și managementul acestuia. “Eu nu am văzut să trebuiască să neglijez ceva ca să țin pasul.”

Daniel este explorator în această ediție a Programului Generația Tech, posibilă prin implicarea partenerilor noștri BRD și Romgaz. Împreună scriem povești de transformare a oamenilor și, deci, a comunităților noastre.