Generatia Tech

Generația Tech x Consolid8: un început de toamnă despre viitor

Ne-am pregătit și ne-am pregătit, și am făcut liste și echipe și înscrieri.

140 dintre explorerii noștrii foarte curajoși și curioși au participat la cea de-a doua ediție a conolid8 Festival, care s-a desfășurat la Brașov la finalul lunii septembrie.

Ca să ne facem o idee, consolid8 Festival este un concept nou. Își propune să spargă bula evenimentelor tech. Cum? Prin crearea de punți și contexte educative care să aducă împreună cât mai mulți oameni, care să ia parte la cea mai relevantă discuție de avut. Aceasta e cea despre culoarea viitorului lor. Aduc împreună tineri, experți și futurologi din toată lumea. Participă start-up-uri și investitori, reprezentanți ai ecosistemului antreprenorial și mediului de business. Vin și factori de decizie și membri ai societății civile. Toți participă cu scopul de crea un spațiu de discuții care să stimuleze green minds, green lives and green economies.

Trupa Generația Tech, la Consolid8 Festival, 22 septembrie 2023

Un weekend plin, dar productiv

Aventura a început vineri după-masă și a continuat cu un weekend plin și rewarding. Festivalul s-a desfășurat în jurul a trei piloni: Hackathon-ul consolid8, consolid8 Talks și Workshop-ul de Javascript.

Într-o realitate în care superficialitatea de multe ori primează, totuși în răspunsurile primite de la Exploratori am întâlnit de sute de ori cuvinte ca: dezvoltare profesională, dezvoltare personală, perfecționare, oportunitate, comunitate, adaptare la cerințele viitorului, vreau să învăț, vreau să descopăr, evoluție, antreprenoriat, schimbare, reconversie, curiozitate, creativitate.

Câte puțin despre fiecare:

Hackathon-ul este un concurs de idei unde explorerii pot participa la construirea unor produse tech care să ne ușureze viața și care hopefully să rezolve și o problemă de ordin social.

Consolid8 Talks a avut ca și invitați o serie de speakeri pe care nu de multe ori ai ocazia să îi vezi împreună în aceeași sală. Câteva dintre numele prezente pe afiș: 

  • Daan Roosengaarde – Founder @ Studio Roosengaarde
  • Neil Harbisson – Cyborg Artist
  • Sebastian Burduja – Minister of Energy in the Government of Romania
  • Allen Coliban – Mayor @ Municipality of Brasov
  • Medeea Katerina Petrovan – Managing Partner @ Excelsum Consulting
  • Adrian Curaj – General Director @ Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding (UEFISCDI)
  • Paula Herlo – Senior Correspondent & Producer for “Romania, te iubesc!”

Workshop-ul a fost a fost dedicat celor pasionați de Javascript, tema acestuia a fost: Manipulation and validation in a React JS application, iar explorerii Generația Tech au avut prioritate.

Cele trei s-au desfășurat în paralel, așa ca explorerii au avut niște decizii foarte grele de făcut. Cu siguranță, însă, au ales ceea ce li s-a potrivit cel mai bine cu etapa la care se afla fiecare în evoluția sa. 

Cei care caută să învețe au ales, fără doar și poate workshop-ul. Iar cei care caută inspirație au savurat discursurile super speakerilor invitați la Talks. Cei care caută să își facă ideile și vocile auzite, au ales Hackathon-ul. 

Workshop de Javascript la Hub-ul Digital Nation

Vineri, pasionații de Javascript și-au dat întâlnire chiar la hub-ul Digital Nation din centrul Brașovului.

Workshop ReactJS, Hub Digital Nation, 22 septembrie 2023

Ei bine, weekend-ul a început cu worshop-ul de Javascript care unde credeți că a avut loc? Exact, la HUB-ul Tech Digital Nation din centru Brașovului. Nu ne-am fi putut gândi la un loc mai potrivit decât acesta. 

Au participat la acesta 20 dintre exploratorii Generația Tech, din generația actuală și din generația precedentă. Au venit pregătiți cu laptopurile din dotare, și au format un grup de lucru foarte focusat. Nici nu au observat când le-am făcut poze.

S-a pus accent pe transferul de date, formulare și validare într-o aplicație de react. Scopul prezentării a fost acela de a stabili principii scalabile pentru aplicațiile React, privind formularele, transferul de date, validarea, structura API-ului cu Axios și scalabilitatea pentru un SaaS.

Hackathon Consolid8

Dar main event-ul, pentru care Generația Tech a pregătit patru echipe de exploreri creativi, cu idei practice despre un viitor green, a fost Consolid8 Hackathon.

În paralel a avut loc și prima zi a Hackathon-ului. Acesta s-a desfășurat pe durata a 3 zile, începând cu înscrierile și pitch-urile de idei, vineri după-masă. Au rămas doar 10 echipe în competiție. Dintre acestea, 4 au fost formate din exploreri Generația Tech. Au lucrat intens timp de două zile în cadrul concursului. Au fost ghidați îndeaproape de mentorii români și străini participanți la eveniment. Asta suplimentar față de pregătirea lor prealabilă în perioada dinainte de eveniment. 

Onboarding session, Consolid8 Festival, 22 septembrie 2023

Nu am să trec mai departe fără să menționez echipele participante pentru că merită din plin. Au înțeles ce înseamnă viața de explorer Generația Tech. Profită de toate oportunitățile care li se prezintă și iau tot ce este mai bun din experiențele trăite.

Echipele formate din exploratori GT

Echipa GREEN OFFICE – Anita Tuzson (Java), Adina Bâra (Web Design), Bogdan Purcariu (Java)  și Kosa Irinel (Web Development).

Proiectul lor a constat în aplicația Green Office. O aplicație de ultimă generație adaptată special pentru corporații, plasează responsabilitatea față de mediu în prim-planul strategiei corporative. Ea oferă o suită completă de caracteristici, inclusiv optimizarea automată a energiei prin intermediul unor instrumente de automatizare precum UiPath, monitorizarea în timp real a mediului și sprijinirea practicilor ecologice.

Echipa ANIMA MUNDI –  Corina Goga (Project Management), Oana Strafalogea (Web Design), Vlad Bularca (Web Development) și Gabi Cristea (Javascript)

Proiectul lor a luat naștere din dorința de a sprijini conservarea florei și faunei din România. Principalul scop al site-ului web este de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a adopta virtual un animal sălbatic, de a interacționa cu el și de a-i crea habitatul perfect. Fiecare copac plantat și fiecare hrănitoare alimentată reprezintă un pas concret către o schimbare reală.

Echipa LYTE GUARD – Gabriel Pojar (Javascript), Sebastian Iancu (Javascript), Răzvan Morar (Web Development), Emanuel Toba (Web Design), Alexandra Costin (Project Management) și Davide Abbrescia.

Proiectul prezentat de ei a fost despre dezvoltarea unui dispozitiv de tip wearable-tech capabil să măsoare nivelul de minerale și hidratare al organismului în timp real.

Echipa – PROGRESS LIFE – Adrian Kajcsa (Project Management), Ludmila Crudu (Digital Marketing) si Alin Stefan (Digital Marketing).

Idei pentru un viitor verde

Soluția oferită de cei trei, este o platformă de project overview, care permite informarea comunități legată de proiectele ce au trecut etapa de teste de fezabilitate, designul arhitecturi soluției, alegerea constructorilor, și primirea aprobărilor, dar s-au blocat în faza de finanțare. 

Prin panouri digitale ce afișează simplu, dar elegant aceste inițiative, această platformă ar oferi o soluție care dă putere comunității să se implice și să dea viață atât unor propuneri de proiecte prin vot digital, cât și donații ce pot porni lucrurile fără a mai aștepta ani de zile pentru budget availability sau aprobări.

Oameni frumoși, Hackathon Consolid8 Festival, 23 septembrie 2023

Concluzii pentru Hackathon

Competiția a fost una serioasă, concurența pe măsură. Explorerii însă s-au ridicat la înălțimea așteptărilor și chiar le-au depășit. Am stat de vorbă cu ei și mi-au spus că se simt câștigători cu toții pentru că a fost o experiență din care au avut multe de învățat, în care pe lângă faptul că au aplicat practic ceea ce au învățat în cadrul track-urilor urmate în Generația Tech și-au dezvoltat o serie de soft skills, au avut ocazia să cunoască profesioniști din companii de top și să creeze legături cu aceștia, și mai ales au câștigat o experiență în plus care va arată extraordinar odată ce o vor afișa pe profilul lor de Linkedin.

Prin urmare, suntem primii care îi felicităm și îi aplaudăm pe toți cei care au avut curajul și determinarea de a accepta această provocare, suntem mândri de ei și ne bucurăm ca am avut privilegiul de a fi aproape în aceasta aventură de explorare.

Ok, nu mai lungesc suspansul, avem și anul acesta o echipă câștigătoare! Ei au câștigat premiul special al Hackathon-ului consolid8. Acesta constă într-un internship plătit în cadrul companiei EVIDEN. ANIMA MUNDI sunt cei care de data aceasta se vor bucura de acest premiu special. Felicitări, and make the most of it!

Consolid8 Talks

Și să nu uităm de Consolid8 talks, o sursă de inspirație pentru toți cei curioși să își deschidă orizonturile.

Cât despre consolid8 Talks, speach-urile invitaților au fost cel puțin inspiraționale. Minți deschise, inovatoare și avangardiste pe aceeași scenă. Un spectacol de idei eye opening, de concepte noi și o înlănțuire de momente de “AHA”.

Noi, cei din Generația Tech suntem mândri să fi fost reprezentați și aici de nimeni altcineva decât Medeea Petrovan. Din pannel-ul de discuții a făcut parte și Medeea – Manager de Program Generația Tech. Îi mulțumim Medeei pentru inspirație și pentru sufletul pe care îl pune să ducă proiectul Generația Tech la un alt nivel! 

Un super weekend pentru lumea tehnologiei din Brașov

Concluzionăm că Generația Tech crește o comunitate de profesioniști gata să se implice în proiecte de impact și care au un scop comun: un viitor mai bun, la noi acasă! Avem oamenii, avem dorința și spiritul arzător antreprenorial. Ce ne mai lipsește? Cerul este limita. Ne mândrim cu exploratorii noștri și le mulțumim și pe această cale echipei Consolid8 pentru această oportunitate super mișto: un weekend productiv, perfect pentru întărirea spiritului de comunitate.

Participarea celor 1000 de oameni în ediția a 3-a a Generația Tech este posibilă deoarece Agentia Metropolitana Brasov, alături de Primăria Municipiului Braşov, Pentalog, BearingPoint Romania, Eviden Romania, Siemens Industry Software Romania, Bepco și Kronsoft Development au ales să investească în educație și comunitate.

logo generatia tech