Generatia Tech

Generația Tech prin ochii participanților

Mișcarea noastră națională către noi moduri de învățare și adaptare la era digitală prinde contur prin ochii exploratorilor Generației Tech. Hai să descoperim împreună ce spune unul din participanți despre călătoria lor în Generația Tech. Generația Tech unește generații, indiferent de locul de proveniență: cel mai tânăr participant din 2020 avea 11 ani și cel mai în vârstă 57 de ani. Noi suntem un campus de învățare unic care face poduri peste generații, antrenând talent și potențial. 

Când știi ce îți dorești în viață sunt puține lucruri care te pot opri din parcursul tău și depui tot efortul că să ajungi acolo unde îți dorești. Andrei Vremăroiu, un tânăr student din București a parcurs două cursuri de specializare Generația Tech, accelerându-și drumul către un viitor de specialist digital și ne spune cum a fost experiența pentru el: 

“Îmi doresc să fac ceea ce îmi place și să trăiesc bine din acest lucru. Cu alte cuvinte, vreau să îmi monetizez pasiunile, iar acest lucru îl voi face, bineînțeles, prin informatică, deoarece o simplă afacere online îți poate aduce bucurii de nestăvilit.”

Proaspăt student al facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE, Andrei a știut de mic că va alege calea IT-ului. Domeniul l-a atras dintotdeauna – a pornit ca o pasiune, însă tânărul a înțeles încă de pe vremea când era elev eminent în cadrul Colegiului Național Ion Luca Caragiale că își poate dezvolta competențele pentru a-și transforma pasiunea într-o carieră.

A auzit prima oară de Generația Tech în plină pandemie. Abia terminase liceul, se pregătea pentru facultate în toamnă, și a ales să profite de perioada verii pentru a-și rafina competențele tech în programele comunității noastre. Părinții l-au încurajat, desigur, să se dezvolte în domeniile care îl pasionau.

Mi-am dorit să fac ceva util și am tot căutat programe de învățare. Când am văzut anunțurile voastre, nu am stat pe gânduri, m-am înscris. Eram în căutare de programe de învățare centrate pe diferite limbaje de programare. Nu cred că pot spune că am avut anumite așteptări, ci doar am sperat că voi găsi o comunitate sociabilă și interesantă. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat exact așa cum mi-am dorit, so here I am. Inițial, îmi era teamă că nu pot face față, dar am înțeles repede cerințele și ce ni se cere și m-am descurcat onorabil, zic eu.

Experiența Generația Tech a fost una care i s-a potrivit, iar dezvoltarea sub îndrumarea mentorilor a fost abordarea potrivită pentru Andrei. Absolventul este recunoscător susținerii primite de la mentori și comunitate pe parcursul cursurilor și apreciază faptul că în timpul programului a fost mereu loc de dialog și feedback-ul lui a contribuit la o experiență plăcută și antrenantă.

Programul este unul bun, ideal pentru cei care vor să facă pași în sfera IT-ului. Mentorii sunt foarte buni, te ajută oricând, iar comunitatea care s-a creat, și care se mărește pe măsură ce se înscriu tot mai mulți exploreri este una ideală pentru a te descoperi pe tine însuți. Mentorii fac o treabă foarte bună, întrucât știu să organizeze materia încât să înțeleagă toți. 

Provocări și dezvoltare

Andrei recunoaște faptul că a urma două specializări în paralel a fost o adevărată provocare, dar le-a absolvit pe amândouă cu brio, încurajat și de familie care a înțeles și susținut modul în care tânărul își prioritiza procesul de dezvoltare.

Cea mai mare provocare în DN [Digital Nation]  a fost să fac față celor două cursuri pe care le-am urmat în paralel, dar și să rezolv temele pe care le primeam, întrucât mi-am pus la încercare atât intelectul, cât și capacitatea de adaptare și dorința de a afla lucruri noi. Părinții și cunoștințele s-au bucurat pentru mine și, mai mult de atât, m-au înțeles atunci când nu voiam să merg undeva deoarece aveam rush/de rezolvat tema.

Programul i-a adus și supriza plăcută a atelierului de angajabilitate, unde Andrei a descoperit alături de alți absolvenți cum să se prezinte în câmpul profesional, într-o serie de training-uri și webinare dezvoltate de Generația Tech pentru cei care doresc să-și facă intrarea în piața tech.

Nu știam de existența acestui atelier [angajabilitate] când m-am înscris și a venit ca o surpriză plăcută pentru mine. Mi-a plăcut faptul că au fost aduse persoane din domenii diferite, că ni s-au dat exemple concrete și ni s-au 

Andrei le recomandă celor de vârsta lui să își dea o șansă cu tehnologia, întrucât este un domeniu captivant, care oferă multe oportunități pentru viitor și care devine o parte integrantă a vieții cotidiene oricum.

În secolul 21, tehnologia este principalul domeniu de angajare. Orice companie, orice start-up se bazează pe digitalizare, deci acesta este atât domeniul prezentului, cât și al viitorului. Pe lângă acest aspect, IT-ul este plasat foarte sus pe scara financiară, chiar și după o perioadă scurtă de timp. Totuși, sfatul meu este ca fiecare să facă ceea ce îi place, nu doar ca hobby, ci și monetizat, însă nu trebuie să uite un lucru: lumea digitală acaparează aproape toate domeniile existente, deci trebuie ca fiecare tânăr să aibă competențe digitale minime.