Ceea ce se întâmplă în viața noastră de multe ori ne ghidează spre locul în care trebuie să ne aflăm, care ne este potrivit și benefic. Ideal ar fi să ne lăsăm ghidați, să nu lăsăm oportunitățile să treacă și să ne bucurăm de călătorie.

“Be somewhere else, always follow your lifestyle.” – Este mesajul pe care Alexandra îl poartă pe tricou în timp ce ne povestește cum viața a pus-o mereu în locul potrivit și cum a intrat în comunitatea Generatia Tech. Deși ea are un program foarte încărcat și cel mai greu job din lume, să fie mămică, reușește să facă pași importanți spre o carieră de succes. Este un exemplu de perseverență si dedicare și ne arată că dacă ești determinat, adormi mândru de tine la finalul zilei indiferent cât de obosit ești.
“Eu sunt Alexandra, mamă a doi zmei (un el și o ea de 6 și 3 ani), a cărei carieră era pe punctul de a se duce pe apa Sâmbetei.
Am făcut liceul de mate-info (a long long time ago), apoi marketing, după care am lucrat ca registrator medical până când am decis să devin și mamă. Am lucrat 6 ani ca registrator medical după ce am terminat facultatea, deci nici o treabă cu marketing-ul și nici cu info. Așa s-a nimerit. Nu mi-am găsit atunci nimic pe marketing. Și dacă am prins un loc fain într-un spital privat, în timpul masterului, în primul an m-am angajat. Și am stat la ei 6 ani și ceva, M-am obișnuit cu ei, cu tot ce implica munca aceea. Asta a fost soarta mea, chiar nu regret. Și chiar a fost sorata pentru că în anii aceia mi-am descoperit și o boală intestinală autoimună și fiind acolo cu ei în spital chiar am avut ajutor din partea lor.
Ne-am întrebat cum a reușit să dea peste această oportunitate oferită de Generația Tech și pertenerii Romgaz și BRD, având în vedere programul foarte încărcat.
Vara trecută am auzit de Generația Tech dar deja se încheiaseră înscrierile. Era cumva la începutul lui septembrie și înscrierile se terminaseră la sfârșitul lui august. Deci am fost acolo la limită. Apoi îmi mai aparea din cand în cănd pe Facebook și abia în primăvară când mi-a apărut iarăși zic: Hai să mai intru o dată, și am văzut că iarăși sunt înscrieri. Zic: acum trebuie să încerc, asta e mă înscriu. În orice caz nu știam dacă voi fi acceptată, eu încă îmi căutăm de lucru liniștită. Și atunci a picat mail-ul de la Generația Tech. Chiar eram dezamăgită că am fost la un interviu și îmi ofereau mai nimic, muncă în schimburi… Chiar a picat la țanc, cum se zice.
Eu începusem de prin toamnă să fac niște tutoriale de pe Youtube de CSS de HTML. Apoi m-am apucat de un curs de pe Udemy de Javascript și am mers tot așa pe partea teoretică dar m-am împotmolit și nu aveam pe cine să întreb, nu știam cum să merg mai departe. N-am avut ajutor, pe cineva să mă îndrume. Doar singură de pe curs e destul de greu.
Alexandra nu a început doar un curs de Web Development și atât. Ea a intrat în comunitatea Generația Tech, comunitate formată atât din exploratori ca ea, dar și din mentori care sunt alături de ei să răspundă la întrebări și să rezolve probleme. Comunitatea e o idee bună. Pot să întreb când nu știu ceva și mi se răspunde. Pot să ajut eu și atunci îmi crește sufletul că știu și sunt în stare să ajut pe altul. Și mentorul super fain și de treaba.
Totuși, rareori întreb. Am un principiu că întâi caut de nu mai pot. Am căutat într-o zi o jumătate de zi țin minte, ceva la un workout să văd cum pot să fac. Până la urmă am reușit. Dar la altele la care nu am reușit am întrebat. Și Dimitri când dă răspuns nu îl dă mură-n gură, adică te mai pune un pic să gândești. Deci e super faină și abordarea lui. Îți mai dă un indiciu așa și începi și mai cauți și după indiciul respectiv. Chiar fain!”
Ne povestește cu entuziasm cum întreaga experiență o ajuta să își recapete încrederea în sine, în propriile forțe și într-un viitor profesional mult mai pe placul ei.

“Am dat de voi, Generația Tech, și poate așa am șansa să nu ies la pensie schimbând scutece sau învârtind polonicul în ciorbă. În primul rând vreau să îmi demonstrez mie ca pot. Pentru că după 6 ani de stat acasă aveam impresia că nu mai știu să fac nimic. Soțul îmi tot zicea: Hai încearcă! El cumva a avut încredere în mine mai multă, dar mie îmi era greu să pornesc. Și după ce am pornit am văzut că nu e așa greu. Doar că necesită timp.
Eu sunt casnică, sunt cu copiii acasă de de 6 ani, am băiatul de 6 ani și fetița de 3. Când merg ei la grădiniță e super, dar când sunt acasă fac așa printre ele. Îmi țin calculatorul pornit toata ziua și mai merg o jumătate de oră. Stând numai cu copiii acasă, făcând doar lucrurile asta casnice parcă nu mai gândeam nimic altceva. Chiar m-a ajutat. Acum mă văd eu că sunt în stare și eu să fac. E un pas înainte. Vreau să îmi găsesc de lucru. Nu știu dacă acum sau după următorul track de avansați, dar pe asta mizez, să-mi găsesc ceva decent.
Alexandra se pregătește pentru revenirea în piața muncii alături de Generația Tech.
Webinarul cu Linkedin m-a ajutat. Eu nu știam cum să scap din Linkedin de “registrator medical” (rade). E singurul lucru pe care l-am făcut, 6 ani, asta e toată experiența mea. Și nu știam cum să fac să scap de ea. Nici nu voiam să șterg că se vedea ca și cum nu aș fi lucrat deloc. E un început. Nu pot să gândesc chiar foarte departe dar e un început bun și clar pe asta vreau să mă axez de acum înainte. Nu știu până la ce nivel o să ajung dar momentan sunt chiar numai de două luni în program. Trebuie să îmi dau o șansă. Nu visez foarte departe. Știu ca trebuie incet-incet și nu visez să sar anumiți pași.”
Soarta, așa cum o numește Alexandra, se poate schimba. E drept că nu este ușor, însă cu siguranță nu este imposibil. Trebuie doar să ne dorim suficient de mult astfel încât să trecem la acțiune. Oportunități ne ies în cale exact atunci când suntem pregătiți.
Alexandra este explorator în această ediție a Programului Generația Tech, posibilă prin implicarea partenerilor noștri BRD și Romgaz. Împreună scriem povești de transformare a oamenilor și, deci, a comunităților noastre.